Ekspres ciśnieniowy czy przelewowy – który wybrać?

kawa do ekspresu

Ponieważ kawa z ekspresu ciśnieniowego ma zupełnie inny smak i aromat niż napar z ekspresu przelewowego, trudno jest porównywać te dwa urządzenia pod kątem jakości przygotowanego w nich napoju. Smak jest kwestią gustu, dlatego swoich miłośników ma zarówno kawa parzona po włosku – pod ciśnieniem – jak i kawa parzona poprzez namaczanie.

Podstawową różnicą pomiędzy tymi urządzeniami są przede wszystkim ich możliwości. W większości ekspresów ciśnieniowych przygotujemy podstawę wszystkich napojów kawowych, czyli espresso, a także wiele napojów mlecznych, takich jak cappuccino czy latte. Ekspres przelewowy może zaoferować nam wyłącznie jeden napój – zwykłą czarną kawę, do której możemy samodzielnie dolać mleka.

Duża różnica pojawia się także w cenie oraz obsłudze obu tych urządzeń. Ekspresy przelewowe są tanie i nieskomplikowane zarówno w obsłudze, jak i w swoim działaniu. Z kolei ekspresy ciśnieniowe – i kolbowe, i automatyczne – będą zazwyczaj dużo droższe i mniej lub bardziej zautomatyzowane, a co za tym idzie bardziej zaawansowane technologicznie i sprawiające większą trudność podczas programowania.

Różnica w konstrukcji odpowiada także za łatwość utrzymania tych urządzeń w czystości. Ekspresy ciśnieniowe po każdorazowym przygotowaniu wybranego napoju wymagają przynajmniej przepłukania. W ekspresach przelewowych przygotujemy z kolei kilka, a nawet kilkanaście kaw jednocześnie. Utrzymanie ich w czystości jest również znacznie prostsze, choćby ze względu na niewielką ilość elementów, mających kontakt z napojem i jego składnikami.

Na finalny smak kawy przygotowanej w ekspresie ma wpływ zarówno samo urządzenie, jak i wiedza użytkownika. Odpowiednio dobrane mieszanki ziaren, właściwy poziom zmielenia czy też dobór temperatury parzenia pozwalają na stworzenie doskonałego napoju zarówno przy pomocy ekspresu ciśnieniowego, jak i przelewowego. Urządzenia automatyczne polecamy zatem przede wszystkim osobom ceniącym sobie wygodę i łatwość uzyskania dobrych rezultatów, zaś urządzenia przelewowe kawoszom, którzy lubią eksperymentować w poszukiwaniu najlepszego smaku kawy.