Jakie cechy winna posiadać kawa do ekspresu

Wybierając kawę do ekspresu powinniśmy się kierować swoimi własnymi upodobaniami. Warto jednak wiedzieć które rodzaje kawy odpuścić sobie już na samym wstępie a którymi koniecznie powinieneś zainteresować się w pierwszej kolejności.

Według statystyk najczęściej sięgamy po Arabicę która charakteryzuje się płaskimi i charakterystycznymi ziarnami. Kawa posiada czekoladowy posmak i jest lekko kwaśna. Arabica charakteryzuje się dosyć niską zawartością kofeiny w porównaniu z np. z kawą o nazwie Robusta. Ta druga posiada w niektórych odmianach nawet 4% zawartości kofeiny.

Którą z nich wybrać?

Najlepiej spróbować i przetestować samemu. W sklepach lub kawiarniach często spotykamy mieszanki tych dwóch odmian kawy. Takie połączenie zazwyczaj daje najlepszy smak którego nie osiągnęlibyśmy sięgając tylko po jeden ty kawy. Ciekawostką jest fakt, że kawa rozpuszczalna powstaje najczęściej z odmiany Arabica natomiast Robusta uznawana jest za gorszy typ kawy. Na rynku często spotkać możemy skrzyżowanie Arabiki z Robustą noszącą nazwę Arabusta.

Jak widzisz wybór jest naprawdę duży a ostateczna decyzja powinna wyniknąć z Twoich własnych testów.