Rodzaje kawy

Kawa – magiczny napój, który potrafi pobudzić nas po ciężko przespanej nocy, czy przy natłoku pracy. Niektórzy lubią sypaną, inni rozpuszczalną. Jaka kawa będzie najlepsza dla Ciebie?

Istnieje kilka rodzai kaw, jedne z najpopularniejszych to:

Espresso – mała czarna (30 ml), najlepsza propozycja do szybkiego pobudzenia

Lungo – delikatniejsza wersja espresso (80ml)

Cafe Cortado – espresso (50 ml) ze spienionym u góry mlekiem

Caffe Latte – espresoo (50ml) zalane gorącym mlekiem

Irish Coffe – kawa z dodatkiem whisky i bitą śmietaną u góry

Latte Machiato – zawiera trzy wyraźne warstwy, czyli gorące mleko, espresso i piankę

Mocha – espresso z dodatkiem czekolady, spienionego mleka i bitej śmietany

Cappuccino – espresso zalane spienionym mlekiem z odrobiną kakao lub startej czekolady

Napój ten powstaje z odpowiednio dobranych ziaren kawowca. Wyróżnia się dwa typy: Arabica, która po zmieleniu i zaparzeniu jest delikatniejsza w smaku i Robusta, dobra dla koneserów mocnych aromatów, zawiera dwa razy więcej kofeiny od ziaren Arabica.

Ciekawym faktem jest również to, że najdroższą kawą świata jest ta zaparzana z ziaren Kopi Luwak- pozyskiwanych poprzez wydobywanie ich z odchodów zwierzęcia cyweta, które je pochłania, trawi, a następnie wydala. Podczas trawienia uwydatnia się ich charakterystyczny smak.