Savoir-vivre przy kawie. Poznaj zasady idealnego podawania kawy

Zasady prawidłowego podawania kawy w czasie spotkań biznesowych, brzmi  ciekawie. Zapewne nigdy nie zastanawialiśmy się na tym czy w ogóle istnieją takie zasady. Jeśli jednak istnieją jak one wyglądają aby w czasie biznesowego spotkania będziemy musieli zaserwować kawę lub zostaniemy kawą poczęstowani. W kilku punktach wymienimy co robić, a czego unikać pijąc kawę na spotkaniu biznesowym.

Po pierwsze, kawę espresso należy podać i podaje się w małej filiżance. Najlepiej jakby filiżanka była wykonana z porcelany. Dodatkowo musi być zgrabna tak aby mieściła się w dłoni, a jednocześnie wygodnie się z niej piło. Temperatura espresso powinna być taka aby nikt  nie poparzył się w język.

Propozycja wypicia kawy. To druga zasada jaka obowiązuje podczas każdego spotkania nie tylko biznesowego. Jeśli jesteśmy gośćmi a nie została nam zaproponowana kawa nigdy nie należy się o nią upominać . W momencie kiedy zostaniemy zapytani o to czy coś nam podać do picia, wtedy śmiało możemy poprosić o kawę.

Kolejnym elementem jest łyżeczka do kawy. Zawsze kładziemy ją po prawej stronie. Tak aby uchwyt był po stronie gościa. Łyżeczki nie powinno się opierać o spodek filiżanki ani wkładać jej do filiżanki.

Do kawy zawsze dodajemy ciastko. Ciastko to nie powinno być z kremem, zbyt słodkie. Zaleca się dodanie do kawy  gorzką czekoladę,ciastko korzenne.

Kolejnym elementem który warto uwzględnić jest to, że przy podaniu espresso jest podawana również szklanka wody aby po jej spożyciu przepłukać usta.

Następny ważny element jaki warto unikać to złe nazewnictwo napojów. Jest to szczególnie zauważalne przy kawie late mokaczio czy też late maciato. Złe nazewnictwo  może doprowadzić do śmiesznych sytuacji.

We włoskiej kulturze pasuje tradycja podawania kawy z mlekiem po godzinie 12. Nie jest to sztywna reguła, która powinniśmy przestrzegać gdyż wiadomo spotkania bywają o różnych porach i w przeciwieństwie do Włoch znana włoska fiesta trwa nieco dłużej niż nie jedno spotkanie biznesowe.

Jeśli kawę przed spotkaniem przygotowaliśmy nieco wcześniej warto przed podaniem ją wymieszać. Bardzo często reszki po kawie zostają na spodzie filiżanki co nie jest smaczne pijąc kawę