Wybrać kawę mieloną czy ziarnistą?

kawa ziarnista

Parzenie kawy w niektórych domach to prawdziwa tradycja, a zapach rozchodzący się po wszystkich pomieszczeniach stawia nawet umarłych na nogi. Jednakże, ile jest kaw dostępnych na rynku tylu też jest wielbicieli różnych rodzajów i gatunków kaw. Niektóre osoby są przekonane tylko do kawy rozpuszczalnej, z kolei inne nie potrafią sobie odmówić aromatu prawdziwej kawy ziarnistej.

Podstawowy wybór to: zmielona czy ziarnista?

W sklepie czy to stacjonarnym czy internetowym bez problemu zakupimy zarówno kawę mieloną, jak i kawę ziarnistą w opakowaniach od kilku gram po kilka kilogramów. Dobrze byłoby, gdyby na opakowaniu znajdowały się takie informacje jak:

  • kraj pochodzenia,
  • nazwa plantacji,
  • wysokość prowadzonej uprawy,
  • odmiana kawy,
  • metoda obróbki (jak np. pulped natural, washed, natural),
  • data palenia czy
  • dodatkowe informacje(jak certyfikaty).

Decydując się na zakup kawy ziarnistej warto zastanowić się nad zaopatrzeniem się w żarnowy młynek do kawy lub ekspres z już wbudowanym młynkiem, co zapewni świeżość przygotowanej kawy i aromat. Wiadome jest, że kawy w ziarnach się nie zaparza. Dodatkowo młynki posiadają czasem opcję regulacji stopnia zmielenia kawy. Wybór kawy ziarnistej jest oczywisty, gdy chcemy wypróbować kawę w różnych wariacjach parzenia.

Co oznacza informacja „100% Arabica”?

Ziarna kawy pochodzące z różnych rejonów świata charakteryzują się innymi walorami smakowymi. Odmiana arabica posiada mniej więcej 60% więcej olejków zapachowych niż robusta, co zagwarantuje gęste i oleiste espresso, które zostało poprawnie zaparzone. W przypadku kawy Lavazza Caffe Espresso mamy do czynienia z kawą 100% arabica pozwalającą cieszyć się mocnym espresso, jak i kawą z różnych ekspresów ciśnieniowych.